Het orgel van de Ontmoetingskerk te Noordeloos.

Met het maken van de plannen voor een nieuw kerkgebouw moest worden onderzocht op welke wijze in de nieuwe kerk de gemeentezang kon worden begeleid. Daarom heeft de bouwcommissie de orgelcommissie ingesteld. Deze commissie is in december1997 door de OrgelbouwAdviesCommissie van de Gereformeerde Kerken in Nederland gewezen op het orgel in het kerkelijk Centrum van de Gereformeerde Kerk in Abcoude. In februari 1998 dus enige maanden voor de opening van de Otmoetingskerk, heeft de Gereformeerde Kerk Noordeloos dit orgel aangekocht. Het betrof het hieronder afgebeelde Van den Berg & Wendt orgel (bouwjaar 1967) uit het Kerkelijk Centrum te Abcoude.
orgel clip image002 De ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk van Noordeloos op zondag 14 juni 1998 viel samen met de laatste dienst in het Kerkelijk Centrum van de Gereformeerde Kerk in Abcoude. De volgende dag al is het orgel gedemonteerd door BAG-Orgelmakers BV te Enschede en overgebracht naar hun atelier voor diverse aanpassingen. Omdat het orgel te hoog was voor de kerkzaal van de ontmoetingskerk – de rechter punt zou in het plafond prikken- moest de kas drastisch worden veranderd. Zo kon de architect van het kerkgebouw de kas aanpassen aan het interieur van de kerk.

Ook heeft de dispositie van het orgel een kleine wijziging ondergaan: de Gemshoorn 2’ van het Hoofdwerk is omgewisseld met de Prestant 2’ van het nevenwerk. Tevens is de Cimbel 1/3’ II op het nevenwerk vervangen door een Nasard 2 2/3’ In september 1998 werd het orgel opgesteld in de kerkzaal van de Ontmoetingskerk en kon het worden bespeeld. Later is op voorstel van de OrgelbouwAdviesCommissie van de Gereformeerde Kerken in Nederland eerst het nevenwerk en later het hoofdwerk geherintoneerd.

orgel clip image004

De huidige dispositie van het orgel:

Hoofdwerk

Nevenwerk